Vermentino is een van de vele prachtige inheemse druiven die Italie rijk is. Op Sardinie wordt de druif al verbouwd sinds de achtste eeuw voor Christus, toen de Feniciers de lokale bevolking de fijne kneepjes van het wijnmaken bijbrachten. Tot de dag van vandaag is de witte druif de trots van het eiland, al heeft vermentino ook elders in Italie voet aan wal gezet. Zo vinden we de druif tegenwoordig aan de Toscaanse kust, rondom Bolgheri, in Umbrie en Ligurie en op Sicilie. Van Siciliaanse bodem Op dit laatste eiland dat de punt van de Italiaanse laars vormt, wordt al sinds mensenheugenis wijn gemaakt. De eerste wijnstokken bereikten het zonovergoten eiland zo'n 4000 jaar geleden. In de negentiende eeuw floreerde de wijnhandel, maar daar maakte de druifluis rond 1880 abrupt een einde aan. De wijnboeren zaten niet bij de pakken neer. Nieuwe stokken werden aangeplant en de handel ging door alsof er niets was gebeurd. Helaas betekende dat ook dat er op het eiland nog altijd wijn werd