Moet wijn in de koelkast of niet

 

Moet wijn in de koelkast of niet?

 

Elke wijnsoort heeft een andere temperatuur nodig. Een glas wijn is het lekkerst als deze op de juiste temperatuur geserveerd wordt. Dan zijn de aroma’s, zout, zuur en het alcoholpercentage precies in de juiste balans. Wat is de juiste temperatuur voor elke wijnsoort?

 

Mousserende wijn

 

Er zijn verschillende soorten mousserende wijnen die niet met elkaar vergeleken kunnen worden. Ook elke mousserende wijn heeft een eigen perfecte temperatuur. Crémant, Champagne, Cava, Prosecco en Sekt zijn mousserende wijnen. Prosecco, Cava, Sekt en Crémant drink je het beste tussen de 6 en 8 graden. Bij deze temperatuur komen de zuren van een simpele Champagne goed tot hun recht. Als een mousserende wijn te warm wordt geserveerd dan smaakt het echt niet lekker. Een hele bijzondere Champagne mag wel iets warmer geserveerd worden. Dan is tussen de 10 en 12 graden een goede temperatuur. De complexe aroma’s zijn dan in perfecte balans.

 

Witte wijn

 

Er zijn verschillende soorten witte wijn. Fruitig, vol, licht en droog. Ook deze wijnen worden allemaal op een andere temperatuur geserveerd. Hoe zoeter de wijn, hoe kouder de serveertemperatuur. De koelkasten hebben meestal een temperatuur van tussen de 3 en 6 graden. Voor alle witte wijnen is dit te koud. Je kunt het beste de fles 10 minuten voor het inschenken uit de koelkast halen.

 

Rode wijn

 

Als een rode wijn licht, fruitig en zacht is dan kan deze wat koeler geserveerd worden. Een temperatuur van tussen de 14 en 17 graden is dan prima. Het fruitige van de wijn komt dat goed tot zijn recht. Een rode wijn mag zelfs een half uurtje in de koelkast gelegd worden voordat deze geserveerd wordt. Met warm weer is gekoelde rode wijn erg lekker. Een krachtige en volle rode wijn wordt het beste geserveerd tussen de 17 en 19 graden. Kamertemperatuur is eigenlijk te warm.

 

©2024 Vergelijk en koop - DeWijnleverancier.nl | Privacy statement